Ayurvéda az élet tudománya

Írta: Renáta on .

ayurveda

Az Ayurvéda az élet tudománya. A jóga alappillere.

"Ha az ételed nem megfelelô mit sem ér az orvosság, ha megfelelô az ètel, orvosságra szükség nincsen."            /Ayurvédikus közmondás/

Milyen fontos a jól léthez a megfelelô ételek italok fogyasztása. Nap mint nap minden amit beviszunk a   szervezetünkbe azonnali hatással van a testünk, lelkünk, elménk állapotára.
Az étel/étkezés tudatosság egyre fontosabbá válik, ha igazán egészséges, kiegyensúlyozott életet szeretnénk. Csak egyszerûen csak  figyeld meg az energiád, az érzéseid, a változást amit hoz az elfogyasztott étel.
Hogy érzed magad egy tipikus magyar vasárnapi ebéd után? Egy frissen facsart narancslé fogyasztása utan?Egy jó vegetáriánus thai curry után?Milyen a cukrászdai süti utáni állapot és nyáron a friss gyümölcs saláta után?
Azonban még tovább kell menjünk. Az ayurvéda számtalan recepttel, tanáccsal látja el teljesen egyénre szabottan az embert.

Szívből énekelve

Írta: Renáta on .

Számos mantrát monoton hangon kántálunk. A mantra meditációk másik megközelítése az énekbe foglalt mantrázás. Ezek megnyitják a szívet, oldják a feszültséget, a gátjainkat,  a félelmeinket. Az egyik ilyen kedvenc a GURU GURU WAHE GURU GURU RAM DAS GURU. A mantra első része a végtelen, Teremtő létét köszönti, a második része felismeri személyes kapcsolatunkat a Teremtôvel úgy bent, mint kint. Ez egy védelmező, gyógyító erejérôl híres mantra Yogi Bhajan személyes mantràja. Guru Ram Das jelentése: "A bölcs a Teremtőt szolgálja"

Továbbá egy alázatosságáról, szolgálatáról és gyógyító képességeiről ismert szikh mesterre utal.

 

 

Dharma: a fejlődéshez vezető út

Írta: Renáta on .

A dharma az igazságosság és ideális magatartás egyetemes törvénye. A Rámájana és Mahábharata beleértve a Bhagavad Gitát is, védikus eposzok, melyek az ideális viselkedés és életmód időtlen értékeit sok mindennapi példával érzékeltetik. A jóról és a rosszról szóló történeteik és legendáik minden idők embereit arra ösztönzik, hogy az Istennel harmónikus életet éljenek. Minden ember saját felelőssége elhatározni, hogy boldogabbá, egészségesebbé és bölcsebbé akar-e válni.

Minden ami vagyunk ma - legyen az jó vagy rossz - mind a múltnak az eredménye. Minden amivé holnap leszünk a mai nap határozza meg. Félelmeink, korlátjaink, a régi minták, reakcióink, szokásaink, érzéseink elnyomják az adott pillanat megélésének lehetőségét, a végtelennel való kapcsolódás képességét, így életünk olyannak tűnhet, mint egy akadálypálya, kellemetlen szituációkba keveredhetünk, olyanokat cselekszünk, amelyeket mi magunk se értünk, vagy van, hogy tudatában vagyunk ugyan, mégse tudjuk kontrollálni cselekedetünket az adott szituációban, és van olyan is, hogy észre sem vesszük.

Amikor a dharmát választjuk, az igaz önvalónkra mondunk igent. Felülkerekedünk a karmánkon és az igazak ösvényét járjuk, beteljesitve ezzel az életünk célját, a végtelen felé vezető utunkat.

Az élet levese

Írta: Renáta on .

Az egyik tanítóm akivel találkoztam az úton, egy fontos dolgot osztott meg velem. "Az élet van, hogy édes, hogy pikáns, van hogy fanyar, hogy keserű, olyan is, hogy semmilyen…mert minden benne van. Minden 'íz' benne van. Így teljes."
Pedig leginkább az édesre vágyuk. Azonban ahhoz, hogy fejlődjünk, kell bele minden ízből. Még a legnagyobb kihívás, nehézség is a javunkat szolgálja. Csak akkor nehéz megérteni ezt, amikor épp a kellős közepén vagyunk az adott élethelyzetnek.
Yogi Ji mesterünk által tanított, a vízöntő korszak mottója: "Tarts ki és a kitartás továbbsegít" és csak haladj az úton.

Visit lbetting.co.uk how to sing-up at ladbrokes