A MANDALA:

A mandala szó, az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése: szent kör.
Az egység szimbóluma. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz.

A mandala egy kozmikus diagramma, amely emlékeztet a végtelennel való kapcsolatunkra.

Minden emberi kultúrában találkozhatunk a mandalák sokféle, sokszínû megjelenési formájával, pl. a középkori templomok közelében található kör formájú labirintusok, egyes templomok vagy a szent helyek alaprajzai, a gótikus katedrálisok rózsaablakai, melyek áhitattal, öröm érzetével töltik fel a szemlélôt, a misztériumjátékok szakrális körtánca, mantrák mormolása közben homokba rajzolt mágikus körök, különleges meditációs képek illetve a kódex festészetben egyaránt elôfordulnak.

A mandala geometriai mintája, a kozmoszt reprezentalja, metafizikalilag, szimbolikusan. Az eszményi valóság leképezése, az univerzum mikrokozmosza humán perspektivából. Az eredendo rend jelképe.

Jantra:

A jantrák mandalák, melyek kép formájában kifejezett mantrák, imák. Szimbolikus kifejezôdései az isteni aspektusnak, az univerzum kreatív, alkotó, létrehozó erejének. Magukban hordozzák isteni eszenciát, a mantrák teljes energiáját.  A jantra általában geometriai formák összetett diagramja mely egy középpont, a bindu körül koncentrálódik.

Gyakran több háromszögből állnak, melyeket egy vagy több négyszög vesz körül meghatározott módon.  Az egyik legismertebb jantra- mandala a Sri Jantra vagy Sri Csakra, amely Shivát és Shaktit képviseli.
Jelentése mennyei hangszer. 
A geometriai formák mátrix-ja, körök, háromszögek, lótusz szirom formâk együttese fraktál hatást keltenek maguk szépségével. 

A mandalák, mint vizuális minták hatással vannak az elmére. Úgy mint az ôsi hangok, a mantrák egyensúlyt teremtenek az elme- test- lélek szentháromsága között, a geometriai formák nyugtatnak, szintén egyensúlyt, harmóniát teremtenek. Világunkban arra használják a mandalákat, hogy elcsendesítsék a mindig ugráló, nyugtalan, vibráló elmét. Összhangot teremt, harmóniát. 

​A mandalánk készítése közben harmonizáljuk magunkat. Egy nekünk tetsző mandalaképpel gyógyíthatjuk testünket, lelkünket, kikapcsolódhatunk rohanó világunkból, és rég elfeledett igazságokra, emelkedett, tiszta gondolatokra és különleges összefüggésekre ébredhetünk rá.

Mandalarajzolással személyes szimbólumot készítünk, mely megmutatja, hol vagyunk, és hol tartunk pillanatnyilag. A megrajzolt kör tartalmazza természetünk ellentmondó részeit, ám épp akkor, amikor felszínre törnek az ellentmondások, oldódik a feszültség. A mandala keszitésével a saját szent terünket készítjük el, energiáink összpontosításának fókuszpontját.

A színek kifejezik legbelsőbb gondolatainkat, érzéseinket.  A mandalák színei és alakzatai lehetőséget kínálnak, hogy áthangoljuk érzéseinket.
Energetizál , irányt mutat, harmonizál, egységet teremt. A lelki rendet  visszaállítja.

A mandala meditáció célja az egység élmény megtapasztalása az egységállapot elôidézése a mandalakészítés folyamatában. 

Ahogy a belső hangod vezérelte mandalád elkészül, ráébredhetsz belsô világod történéseire,hogy hol jársz, merre tartasz, megláthatod a bensô szépséget, aki, ahogy vagy, most hiszen harmonikus kapcsolatban van a bensőddel.
Festés közben megtapasztalod, hogy egyszerűen elmúlik a hétköznapok minden terhe. Ha a harmóniára lelsz, lelked megpihen.  Minden lelki baj oka az egész-ség hiánya, önnön középpontunk elvesztése. A mandala gyógyító energiája segít abban, hogy lelked is olyan egész, kerek és önmagába nyugvó legyen, mint maga a mandala. Segítségével te magad állíthatod helyre belső világod egységét, kiegyenlítheted a kívül és belül ható erőket, és lépésről lépésre továbbfejlődhetsz.

"A mandalák rajzolása ösztönös, természetes és ugyanúgy történik a legkülönfélébb kultúrába született embereknél, gyerekeknél.
A mandala a lelki fejlődés természetes része. Ráadásul a gyermekek mandalái évezredekkel ezelőtt készült mandalákat mintázzák. Valószínűleg azért, mert a gyerekek ugyanazt a lépést teszik meg a tudatosság felé, amit az evolúció során őseik is megtettek." /Suzanne Fincher/

 

 

Visit lbetting.co.uk how to sing-up at ladbrokes